Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jak umeblować food truck?
Food trucki to nietypowe lokale gastronomiczne, których główne cechy to mobilność i ograniczona przestrzeń wewnątrz. Między innymi dlatego ich umeblowanie różni się nieco od stosowanego w klasycznych stacjonarnych restauracjach, trzeba więc poświęcić mu odpowiednio więcej uwagi. W tym artykule podpowiadamy, w jaki sposób umeblować food truck, by był on możliwie najbardziej funkcjonalny.
Jakie urządzenia powinny znaleźć się w food trucku?
Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, gdyż wszystko zależy od tego, jakie potrawy będziemy chcieli serwować. Ważne jest, by wybrany sprzęt gastronomiczny był niewielkich rozmiarów, co pozwoli skompletować potrzebne urządzenia pomimo ograniczonej przestrzeni. Na szczęście, producenci sprzętu kuchennego poczynili ogromne postępy w miniaturyzacji swoich produktów, dzięki czemu nie powinniśmy mieć większych problemów z zakupem. Przykładem urządzenia, które bez wątpienia spełnia wymagania powierzchniowe food trucka jest frytkownica, jednakże dostępne są również między innymi miniaturowe piece do pieczenia pizzy w przystosowanych rozmiarach. Dobrym rozwiązaniem może być wcześniejsze zaprojektowanie przestrzeni, co pozwoli sprawdzić w teorii możliwości rozmieszczenia wymaganych sprzętów. W razie potrzeby projekt będziemy mogli zmodyfikować, co jest o wiele łatwiejsze od fizycznego przemeblowania lokalu.
Przeczytaj również: Dlaczego warto zainwestować w meble na wymiar do całego domu?
Meble i akcesoria przydatne w food trucku
Poza sprzętem do przyrządzania jedzenia, lokal musi również posiadać wszelkie niezbędne meble i dodatki. Warto zdecydować się na meble na wymiar, ponieważ pozwoli to optymalnie wykorzystać każdy centymetr przestrzeni. Producenci mebli gastronomicznych, na przykład Komat, bez trudu zaprojektują i stworzą dla nas produkty, które będą doskonale dopasowane do naszych indywidualnych wymagań oraz możliwości. Podobnie jak w przypadku stacjonarnych restauracji, również w lokalach mobilnych świetnie sprawdzą się meble ze stali nierdzewnej. Materiał ten jest niezwykle odporny na uszkodzenia, dzięki czemu zakupione meble będą mogły służyć nam przez długi czas. Dodatkowo stal nie zbiera wielu zabrudzeń, a jeżeli już jakieś się pojawią, usunięcie ich jest o wiele łatwiejsze niż w przypadku innych tworzyw. Oprócz niezbędnego wyposażenia, warto również zastanowić się nad dodatkowymi organizerami przestrzeni, które ułatwią nam pracę w lokalu. Ciekawym rozwiązaniem są chociażby magnetyczne listwy, pozwalające na szybkie mocowanie kuchennych narzędzi, dzięki czemu będą one zawsze łatwo dostępne. Przydatne mogą okazać się również mocowane na stałe przeźroczyste pojemniki do sosów, do których klienci będą mieli wygodny dostęp.
Przeczytaj również: Jakie są zalety zakupu mebli na wymiar?
Przeczytaj również: Jak urządzić kuchnię w stylu klasycznym?
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana